Harrastukset,  Pelit,  Uutta,  Vapaa-aika

Miten vapaa-aikaa vietetään Suomessa?

Viime vuosien aikana on kaiken kaikkiaan tapahtunut paljon muutoksia tämän hetkisessä vauhdikkassa maailman menossa. Vapaa-ajan käsitys on varmasti muuttunut ja saanut uusia ulottuvuuksia. Myös perheiden yhteinen vapaa-ajan vietto saattaa olla erilaista nyt kuin aiemmin. Vai onko?

Älypuhelimia, pelejä ja nettideittailua

Kymmenen vuotta sitten esimerkiksi kännyköiden käyttö oli erilaista. Älykännyköitä oli vähemmän kuin perusmallisia näppäinkännyköitä. Nykyään jo lapsilla on älykännykät käytössä. Se jo yksin tekee vapaa-ajan vietosta aika erilaista. Lapsille on luontevaa etsiä asioita ja tietoa kännykällä netin ihmeellisestä maailmasta sekä kommunikoida sillä kavereiden kanssa. Kännykät ja netti ovat myös lisänneet mm. erilaisten deittipalveluiden käytön suosiota ja myös yli 50 vuotiaat ovat löytäneet netin avulla paljon uusia tuttavuuksia maksullisten ja ilmaisten deittipalveluiden kautta.

Se on myös uusi ulottuvuus perheiden yhteydenpidossa. Lapsiin on helppo (ehkä?) saada yhteys, voi tehdä omalle perheelle viestiryhmiä, soittaminen on suhteellisen edullista, viestiminen usein ilmaista. Paljon hyviä uudenlaisia tapoja toimia. Tätä mahdollisuutta ihan tällaisen ei ollut vielä 10 vuotta sitten.

Kännykän käytön vaikutukset arkeen

Kännykän käyttö ja siihen liittyvät sivujuonteet ovat paljon esillä otsikoissa ja mediassa. Se kuvastaa sitä, kuinka paljon se vie meiltä huomiota, hyvässä ja pahassa. Perheen ollessa eri paikoissa, siitä on iloa ja hyötyä. Entä kotona? Mitä kännyköille tapahtuu, kun ollaan samassa paikassa, saman katon alla yhdessä? Kommunikoidaanko silloin livenä perheenjäsenten kanssa vai kännyköillä tai muilla laitteilla muiden ihmisten kanssa?

Toki vapaa-aikaan liittyy paljon muutakin kuin kännykät. Vuorokauden sisältämät 24 tuntia voi jakaa erilaisiin osioihin. Isoina osioina esimerkiksi kolmeen osaan: työ/opiskelu, vapaa-aika ja lepo. Vapaa-aikaan kertyy helposti paljon kaikkea arkista tekemistä. Kaupassa käyntiä, siivousta ja muita kotitöitä. Esimerkiksi harrastuksiin kuluu aikaa sekä kavereitten ja sukulaisten tapaamiseen.

Väestöliiton tekemässä Perhebarometri 2011 ”Yhteistä aikaa etsimässä” tutkimuksessa yhtenä tärkeänä tuloksena oli se, että lapsiperheiden ajankäytössä oli tapahtunut myönteistä kehitystä. Perheelle haluttiin antaa enemmän aikaa ja siinä myös onnistuttiin. Myös työpaikkojen mahdollistamat työajan joustot toivat enemmän mahdollisuuksia perheen yhteiselle vapaa-ajalle. Onkohan muutoksen suunta ollut tämän jälkeen millainen? Seuraava Perhebarometri julkaistaan maaliskuussa 2020.

Erilaisilla perheillä on erilainen käsitys vapaa-ajasta. Yhden vanhemman perheessä se on erilaista kuin kahden vanhemman perheessä. Harrastusten määrä vaikuttaa jäljelle jäävään vapaa-aikaan. Toki harrastaa voi perheen kanssa yhdessäkin. Sosiaalinen perhe haluaa viettää paljon aikaa ystävien kanssa, kyläillään puolin ja toisin. Joku taas haluaa viettää kaiken liikenevän ajan kotona, yksin tai perheen kanssa.

Harrastusmahdollisuudet maalla ja kaupungissa

Onko sitten kaupungissa tai maalla asuvien perheiden vapaa-ajan vietossa eroja? Luultavasti. Jo harrastusten suhteen ero voi olla huima. Kaupungissa on paljon mahdollisuuksia harrastaa, pienellä maalaispaikkakunnalla on usein vähemmän tarjontaa. Vaikka voihan olla niinkin, että kaupungissa mahdollisuuksien äärellä asuva perhe viettää enemmän aikaa yhdessä, vähemmän harrastaen. Kun taas pienellä paikkakunnalla asuva perhe osallistuu kaikkeen mahdolliseen harrastukseen, mitä on tarjolla ja yhteistä aikaa on vähemmän. Omakotitaloalueilla pihat täyttyvät isoista trampoliineista ja sähköpotkulaudoista, kun taas kaupunkien keskustoihin on syntynyt pelihuoneita ja gaming lounge -yrityksiä.

Aika harvassa asiassa on yhtä selkeää vastausta. Onneksi, koska elämä on silloin kirjavaa, rikasta ja monipuolista. Myös tilanteet vaihtuvat, mikään ei ole pysyvää. Huomenna tämän hetkinen tilanne voi olla jo ihan toinen. Tällä viikolla voi olla paljon perheen yhteistä aikaa, ensi viikolla vielä enemmän tai vähemmän. Halutessaan voi välillä pysähtyä ja miettiä, mitä juuri meidän perhe haluaa? Mukavat asiat voivat olla sinällään ja vähemmän mukaviin tai tyytymättömyyttä aiheuttaviin asioihin voi miettiä muutosta. Minkä verran meidän perhe haluaa arkipäivässä olla yhdessä ja viettää omanlaista vapaa-aikaa?

Onneksi jokaisella on vapaus valita itselle ja perheelle sopiva tapa viettää vapaa-aikaa omien sen hetkisten mahdollisuuksien mukaan. Avoimin mielin, erilaisia mahdollisuuksia bongaten.