Harrastukset,  Matkakohteet,  Uutta

Näin suunnittelen unelmamatkan budjetin

Kartta

Unelmieni matka on kummitellut mielessäni jo vuosia. Miten unelmien matkan voisi oikeasti toteuttaa ja mitä sen toteuttaminen vaatii? Mistä tietää, paljonko rahaa matkaa varten täytyy varata? Miten hoitaa matkajärjestelyt ja asiat kotimaassa?

Matkan suunnittelu

Aloitan unelmamatkani suunnittelun käytännön asioilla. Ensimmäiseksi päätän unelmieni matkakohteen ja kesto. On huomattavan paljon eroja sillä, valitsenko pakettimatkan unelmieni matkakohteeseen viikoksi tai kahdeksi vai aionko viettää unelmamatkallani kuukauden tai puoli vuotta. Nämä kaikki vaihtoehdot vaativat erilaisia järjestelyjä. Päätän myös matkani ajankohdan niin unelmamatkani toteutus konkretisoituu mielessäni ja mieleni pääsee kehittämään erilaisia keinoja matkan toteutumiseen. Otan esimerkiksi kuukauden reissun unelmamatkakohteeseeni. Uskonko, että minun on mahdollista tehdä kokonaisen kuukauden kestävä matka unelmieni lomakohteeseen? Minä uskon! Suunnitellessani matkaa, tutkin etukäteen valmiiksi paikkoja ja nähtävyyksiä, joissa haluan unelmamatkallani käydä. Näin matka alkaa tulemaa minulle todellisemmaksi. Riippumatta siitä, minne menen unelmamatkalleni, kohteessa ja sen läheisyydessä on varmasti paljon nähtävää ja välillähän on mukavaa vain olla ja nauttiakin. Haluan ennakoida näitä jo matkaa suunnitellessani jo pelkää matkabudjettiani silmällä pitäen. Toinen syy etukäteissuunnitteluun on se, että en halua käyttää unelmamatkaani tietokoneella etsien nähtävää ja koettavaa vaan todella nauttia lomastani. Ellen tutustu kohteeseen etukäteen, saattaa jotain mielenkiintoista saattaa jäädä näkemättä ja jonkin mielenkiintoisen paikan tai kokemuksen näkeminen tai kokeminen voisi jäädä vaivaamaan kotiin palattuani. Huomioin aina matkaa suunnitellessani myös sen, että kohtuullisen matkan päässä unelmieni matkakohteesta saattaa olla jotain todella erikoista ja mielenkiintoista nähtävää. Silloin saatan hankkia erikseen vaikkapa lentoliput kohteesta nähtävyydelle. Matkaani suunnitellessa mietin myös, millaisia toimenpiteitä matkani vaatii Suomessa. Muistilistalla on voimassa oleva passi ja mahdollisesti viisumi sekä muita matkalla tarvittavia asiakirjoja. Lippujakaan ei sovi unohtaa! Sitten, kun matkasuunnitelma on valmis, tilaa vielä matkatoimistolta valmiin pakettimatkan tai etsin itse matkalle sopivat hotellit ja lentoliput. Ennen matkaa otan vielä matkavakuutuksen, jolla varmistan esimerkiksi terveydenhoidon unelmieni matkalla.

Budjetti

Suunnitellessani unelmieni matkan budjettia aloitan laskelmat valitsemani matkakohdan perusteella. Budjettiin vaikuttaa paljon myös matkakohteeni hintataso. Netti mahdollistaa myös matkakohteen hintatason selvittämisen. Monissa maissa hintataso on huomattavasti edullisempi, kuin Suomessa ja tämä mahdollistaa huomattavasti enemmän erilaisten asioiden tekemistä ja kokemista unelmieni lomakohteessa. Kuukauden matkabudjettini tekemisessä huomioin ensin matkan hinnan ja majoituksen. Näiden lisäksi lasken budjettiini ruokakulut ja nähtävyyksien sisäänpääsymaksut. Budjetissa huomioin myös matkakulut lomakohteessa. Tiedän löytäväni paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa ja en halua jäädä paitsi mistään mukavasta siksi, että rahani eivät riittäisi tekemiseen ja kokemiseen. Näillä laskutoimituksilla pääsen jo hyvin lähelle todellisia matkan kuluja. Koska haluan varmistua myös mahdollisiin yllätyksiin, varaan budjettiin vielä ekstra rahaa. Itse en tykkää erityisemmin käydä ostoksilla matkustellessani eli shoppailuun en varaa paljoakaan rahaa. Yleensä jos ostan tuliaisia, ostan jotain erittäin erityistä läheisilleni.

Leluauto

Nyt, kun unelmieni lomamatka on suunniteltu ja budjetti laskettu, pääsenkin miettimään matkani rahoitusta. Koska aion olla unelmamatkallani kokonaisen kuukauden, mietin myös erilaisia vaihtoehtoja täällä Suomessa. Saatan miettiä myös asuntoni vuokrausta, koska tämä saattaisi mahdollistaa sen, että minulla ei olisi kiinteitä kuluja Suomessa matkani aikana ja parhaassa tapauksessa saattaisin saada kalustettuna vuokraamastani kodistani jopa kaikkien kulujen jälkeen enemmän rahaa! Näin saisin kotini vuokraamisesta vielä matkarahaa mukaani matkalle. Näillä tiedoilla lähden miettimään rahaa. Minulla on matkaa varten säästössä ja mukava potti matkaa varten. Saan kotini vuokrauksesta lisää matkarahaa. Vielä kuitenkin puuttuu jonkin verran. Matkaan on toki aikaa, mutta en välttämättä ehdi saada koko summaa kasaan. Mikä sitten eteen? Ystäväni suositteli pikavipin ottamista, mutta ne eivät ole minulle sopivia. Teen vielä ylitöitä ennen matkaa ja sitten olen jo lähellä budjetin vaatimaa rahasummaa. Nyt sainkin pankistani viestin, jonka otsikon mukaan he tarjoavat lainaa. Kerroin asiasta ystävälleni ja hän laittoi viestiä minulle, että annan lainaa sinulle. Jipii! Nyt rahat on kasassa ja onnistuin vielä myymään hieman turhia tavaroita kotoani jolloin saan vielä hieman vararahaa mukaan unelmieni matkalle. Nyt on aika pakata matkalaukku, muistaa passit ja muut tarvittava mukaan. On aika lähteä unelmamatkalleni nauttimaan auringosta!