Nuuska
Harrastukset,  Uutta,  Vapaa-aika

Mitä on nuuska ja onko se haitallista?

Nuuska

Nuuska on huulen alle laitettava pussi, mikä sisältää muun muassa nikotiinia ja tupakkaa. Markkinoilta löytyy myös irtonuuskaa. 

Tupakaton nuuska on toiselta nimeltään nikotiinipussi. Nikotiinipusseja myydään ruokakaupoissa, kioskeilla ja netissä.

Nuuskaa, mikä sisältää tupakkaa, ei saa myydä, ostaa tai välittää Suomessa. Jos tilaat nuuskaa netistä, syyllistyt salakuljetukseen. Yhdestä kilosta salakuljetettua nuuskaa voi joutua maksamaan sakkojen lisäksi 372 euroa veroseuraamuksia.

Tupakkaa sisältävän nuuskan ostaja voi saada vankeutta jopa vuoden ja kuusi kuukautta. Nuuskan myyjää rangaistaan sakoilla tai jopa puolen vuoden vankeustuomiolla. 

Huomaa myös se, ettet saa antaa nuuskaa edes lahjaksi.

Voit tuoda ulkomailta nuuskaa Suomeen vain omaan käyttöösi, ja raja on 1000 grammassa. 

Ole siis tarkkana, kun ostat nuuskaa – näin vältyt joutumasta ongelmiin viranomaisten kanssa.

Nuuska on haitallista terveydelle

Nuuska on haitallista terveydelle, kuten muutkin tupakkaa ja/tai nikotiinia sisältävät tuotteet. 

Nuuskatuotteita tutkittaessa on löydetty ainakin 28 syöpää aiheuttavaa ainetta. 

Nuuskassa on nikotiinia enemmän kuin savukkeissa. Nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden, joten nuuskasta eroon pääseminen voi olla vielä vaikeampaa kuin tupakoinnin lopettaminen.

Nuuskan käyttäminen näkyy suussa

Jos käytät nuuskaa, on se haitallista suun terveydelle. Nuuskaa tai nuuskapussia pidetään usein samassa kohdassa suuta, ja tämä voi aiheuttaa ylähuulen alle limakalvovaurion. Tätä kutsutaan nuuskaleesioksi. 

Limakalvovaurio näkyy harmahtavana tai vaaleana, paksuuntuneena ja ryppyisenä kohtana limakalvolla. Tällainen limakalvovaurio voi vielä parantua, jos lopettaa nuuskan käyttämisen. Jos limakalvovaurio on ehtinyt edetä pitkälle, voi se olla syövän esiaste. 

Jos käytät nuuskaa pitkään, voi ikeniin syntyä muutoksia. Ikenet voivat syöpyä, ja hampaiden kiinnitykset löystyä. Jos hampaiden kaula tulee näkyviin, voi hampaita vihloa helpommin ja useammin kuin ennen. 

Sekin kannattaa pitää mielessä, että nuuskaajan hampaat värjäytyvät ja kuluvat, joten hammaslääkärisi huomaa varmasti nuuskaamisen (käskien lopettamaan sen saman tien).

Nuuskan sisältämä nikotiini haitallista koko keholle

Nuuskassa on paljon myrkkyä nimeltä nikotiini. Nikotiini pitää ihmisen elimistön jatkuvassa rasitustilassa, sillä se nostaa sykettä ja kasvattaa verenpainetta. Sydänkin on kovilla. Nuuskaaminen altistaakin sydän- ja verisuonitaudeille.

Nuuskan käyttäminen saattaa edesauttaa valtimoiden ahtautumista ja sydämen vajaatoiminnan kehittymistä.

Jos käytät nuuskaa paljon, voit sairastua kakkostyypin diabetekseen, sillä nikotiini häiritsee insuliinin toimintaa kudoksissa. Insuliini ei välttämättä pysty pitämään verensokeria tasaisena. On mahdollista, että nuuskaaminen johtaa painonnousuunkin.

Nuuska lisää riskiä myös metabolisen oireyhtymän syntymiseen. Metabolinen oireyhtymä liittyy aineenvaihduntaan, ja sen taustalla tiedetään olevan yhdistelmä vyötärölihavuutta, korkeaa verenpainetta ja verensokeria sekä kohonneita kolesteroliarvoja, tai ainakin osaa näistä.

Kuten edellä todetaan, on nuuskassa lukuisia syöpävaarallisia aineita. Jos nuuskaat, saatat sairastua ruokatorvi-, maha-, peräsuoli- tai haimasyöpään herkemmin kuin nuuskaamattomat henkilöt. Myös suuontelon ja nielun syövän riski kannattaa pitää mielessä. 

Nuuskaaminen heikentää urheilusuoritusta

Jotkut urheilijat (kuten jääkiekkoilijat) ajattelevat, että nuuska ei olisi yhtä haitallista kuin tupakoiminen. Tupakansavuhan vaikeuttaa hengittämistä, ja elimistöön päätyvä häkä vähentää hapen määrää verenkierrossa. Hapen saaminen on hyvin tärkeää, jos meinaa menestyä pelikentällä tai esimerkiksi juoksuradalla.

Urheilijoiden ja urheilijan urasta haaveilevien kannattaa kuitenkin muistaa se, että nuuskankin käyttäminen on haitallista urheilusuorituksen kannalta, vaikkei silloin hengitäkään savua ja häkää.

Nuuskan sisältämä nikotiini saa verisuonet supistumaan, eivätkä lihakset saa silloin tarpeeksi happea ja ravinteita. Tämä näkyy muun muassa selkäkipuina ja nivelten sekä lihasten rasitusvammoina. Vammojen paraneminenkin hidastuu heihin verrattuna, jotka eivät käytä tupakkatuotteita. 

Etenkin raskaana olevien tulee välttää nuuskaa 

Raskaana olevien naisten ei tulisi käyttää minkäänlaisia tupakka- tai nikotiinituotteita. Jos on tupakoinut tai nuuskannut ennen raskautta, on hyvä keskustella lääkärin kanssa mahdollisista nikotiinikorvaustuotteista. 

Sikiön kannalta äidin nuuskaaminen on lähes yhtä haitallista kuin äidin tupakoiminen. Jos äiti nuuskaa raskauden aikana, voi lapsi syntyä ennenaikaisesti ja/tai liian pienenä. Vastasyntynyt voi myös kärsiä hengityskatkoksista.

Nuuskan käyttäminen raskauden aikana haittaa lapsen verenkiertoelimistön normaalia kehitystä, joten on todella suotavaa lopettaa nuuskan käyttäminen heti, kun huomaa odottavansa lasta. Vielä parempi on lopettaa nuuskan käyttäminen jo raskautta suunnitellessa. 

Nikotiinikorvaustuotteiden lisäksi voit saada apua myös vertaistuesta tai vaikkapa hypnoosihoidosta, kun haluat lopettaa tupakkatuotteiden käyttämisen.